Kako vreme odmiče, sve su manje nade da ima živih u ruševinama 💔

Skoro 47.000 ljudi je poginulo u zemljotresu koji je 6. februara pogodio Tursku i Siriju, pokazuju poslednji zvanični podaci, a očekuje se da će broj žrtava dodatno porasti, javljaju agencije. Kako vreme odmiče, sve su manje nade da ima živih u ruševinama pa su spasilačke operacije obustavljene svuda osim u dve oblasti i počelo je raščišćavanje ruševina, pišu Nezavisne.

Broj žrtava dva razorna zemljotresa, koji su 6. februara pogodili Tursku i Siriju, u Turskoj je povećan na 41.020 ljudi, saopštila je državna Agencija za upravljanje katastrofama (AFAD). Nakon ta dva zemljotresa usledilo je više od 6.210 naknadnih potresa, prenosi Anadolija.

Potraga i spasavanje su završeni, osim u provincijama Kahramanmaraš i Hataj, izjavio je Junus Sezer, šef AFAD-a. U Tuskoj i Siriji poginulo je skoro 47.000 ljudi.

Turska uprava za katastrofe saopštila je da je oko 6.040 naknadnih potresa pogodilo 11 provincija koje čine zonu katastrofe koju je vlada proglasila u danima nakon početnog zemljotresa. Početni potres je izmeren magnitude 7.8, a devet sati kasnije usledio je potres jačine 7.5 stepeni. Orhan Tatar, generalni direktor agencije AFAD, rekao je da je 40 naknadnih potresa bilo jačine od 5 do 6, dok je zabeležen jedan jačine 6.6 stepeni.

Međunarodna nevladina organizacija Lekari bez granica (MSF) pozvala je juče na hitno povećanje humanitarne pomoći na severu Sirije. Konvoj od 14 kamiona pomoći MSF žrtvama zemljotresa stigao je danas u Siriju preko graničnog prelaza Al Hamam iz Turske, javlja Radio Slobodna Evropa.

- Pomoć je sada zanemarljiva. Potrebno je mnogo više da bi se odgovorilo na razmere humanitarne krize - naveli su Lekari bez granica, prenosi EuroNews.

pročitajte još

Bajden stigao u Kijev

Autor: Nezavisne

#Al Hamam

#Junus Sezer

#Zamljotres u Turskoj

#Zemljotres u Siriji

#humanitarna katastrofa