Na koverti je marka od jednog pensa sa glavom kralja Džordža V.

Pismo je konačno dostavljeno na odredište – više od jednog veka nakon što je napisano.

Poslato u februaru 1916, pismo je stiglo na željenu adresu u Hamlet Roudu, u južnom Londonu, na veliko zaprepašćenje sadašnjih stanara.

Primetili smo da je godina 16. Pa smo mislili da je 2016. Onda smo primetili da je štampa bio kralj umesto kraljice, pa smo shvatili da ne može biti 2016 - rekao je Finlej Glen.

Glen je rekao za Si-En-En da je pismo stiglo na imanje pre nekoliko godina, ali ga je nedavno odneo lokalnom istorijskom društvu kako bi ga mogli dalje istražiti.

Na koverti je marka od jednog pensa sa glavom kralja Džordža V. Pismo je poslato usred Prvog svetskog rata – više od decenije pre rođenja kraljice Elizabete II.

- Kada smo shvatili da je veoma staro, osetili smo da je u redu da otvorimo pismo - rekao je Glen (27).

Prema Zakonu o poštanskim uslugama iz 2000, otvaranje pošte koja nije naslovljena na vas je krivično delo. Ali Glen je rekao da može samo da se "izvini" ako je počinio zločin.

Shvativši da bi pismo moglo biti od istorijskog interesa, dao ga je Norvud Revju, lokalnom kvartalnom časopisu.

- Kao lokalni istoričar bio sam iznenađen i oduševljen što su mi uručeni detalji pisma - rekao je Stiven Oksford, urednik časopisa.

Pismo je bilo upućeno "mojoj dragoj Kejti", koja je, prema Oksfordu, bila supruga lokalnog tajkuna Osvalda Marša.

Napisala ga je Kristabel Menel, ćerka trgovca čajem Henrija Tuka Menela, dok je njena porodica bila na odmoru u Batu, na zapadu Engleske. U pismu, Mennel piše: „Bio sam ovde bezveze zbog velike prehlade.

Prema Oksfordu, Osvald Marš, bivši stanovnik imanja Hamlet Roud, „bio je veoma cenjen trgovac markama koga su često nazivali ekspertom za slučajeve prevare sa markama“.

Ipak, ostaje misterija kako je pismo stiglo u Glenov stan.

Oksford je napomenuo da je pismo bilo označeno poštanskim žigom "Sidenham", oblast u jugoistočnom Londonu. On misli da je "možda izgubljen sedeći u mračnom uglu u kancelariji za sortiranje u Sidenhamu i tek nedavno otkriven".

Autor: redportal.rs