Američki predsednik je rekao da se zločini nad ukrajinskim narodom moraju zaustaviti i dodao da američki građani saosećaju sa njihovom patnjom

SAD su zabrinute zbog kontinuirane podrške Kine Rusiji od početka rata u Ukrajini, a Vašington nastavlja da upozorava Peking na podršku Moskvi, izjavila je danas u Minhenu potpredsednica SAD Kamala Haris.

Haris je, govoreći na 59. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, na panel diskusiji posvećenoj temi „SAD u svetu“, naglasila je da ovde treba pomenuti i države poput Severne Koreje i Irana koje šalju oružje da podrže brutalni rat Rusije.

- Zabrinuti smo i što je Peking produbio odnose sa Moskvom od početka rata - rekla je Haris.

Američki potpredsednik Konferencije, čiji je fokus restrukturiranje i revizija svetske bezbednosti, godinu dana nakon ruske agresije na Ukrajinu, ali i preuzimanje odgovornosti za ratne zločine počinjene u toj zemlji, naglasio je da svaki korak kojim Kina podržava Rusija će samo dovesti do agresije, nastavka ubistava i daljeg podrivanja normi međunarodnog poretka.

Govoreći o strateškim interesima, ona je napomenula da nijedan narod nije siguran ako jedna država može da ugrozi suverenitet druge.

U pogledu međunarodnih pravila i normi, Haris je rekao da je odgovor zapadnih saveznika na ruski rat odraz temelja na kojima su izgrađene države.

U stvari, ovaj trenutak je test naše volje da branimo i štitimo ta pravila i norme. Druge države mogu biti ohrabrene da slede primer nasilja. Druge autoritarne sile možda žele da potčine svet svojoj volji, putem prinude, dezinformacija, pa čak i upotrebom grube sile.Međunarodni poredak, na koji se svi oslanjamo, može biti u opasnosti – naglašava Haris.

Američki predsednik je rekao da se zločini nad ukrajinskim narodom moraju zaustaviti i dodao da američki građani saosećaju sa njihovom patnjom. Ona je rekla da u Sjedinjenim Državama ima mnogo mesta za koja učesnici Konferencije nikada nisu čuli, gde su američki građani istakli ukrajinske zastave u znak podrške narodu ove ratom razorene zemlje.

Autor: redportal.rs