Vang Ji je rekao da postoje "snage koje ne žele da pregovori uspeju i da se rat završi" i da sankcije ne rešavaju sukobe između zemalja

Kina je danas saopštila da će predstaviti mirovnu inicijativu za okončanje jednogodišnjeg rata u Ukrajini, zasnovanu na dijalogu između zaraćenih strana i poštovanju teritorijalnog integriteta.

Kina neće stajati po strani niti dolijevati ulje na vatru. Nastavićemo da pozivamo na mir i dijalog - rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu.

On je dodao da će Peking predstaviti predlog političkog rešenja ukrajinske krize na osnovu principa Povelje UN.

Ne precizirajući na koga misli, Vang Ji je rekao da postoje "snage koje ne žele da pregovori uspeju i da se rat završi" i da sankcije ne rešavaju sukobe između zemalja.

- Moramo dati šansu miru. Predlažem da svi počnu mirno da razmišljaju, posebno prijatelji u Evropi, šta možemo da uradimo da zaustavimo ovaj rat - naglasio je Vang Ji.

Kina do sada nije osudila ruski napad na Ukrajinu, ali je označila SAD i NATO kao krivce za rat koji je počeo ruskom invazijom 24. februara 2022.

Autor: redportal.rs