Nova tragedija dogodila se nedelju dana nakon zemljotresa

Slike koje stižu iz Sirije i Turske, skoro deset dana nakon razornog zemljotresa koji je pogodio obe zemlje, su srceparajuće. Priče porodica, dece i odraslih koji su uspeli da se izvuku živi iz ruševina daju malo optimizma.

Tako je, barem u početku, pričala sedmočlana porodica iz Sirije koja je izbegla rat i zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihtera, jer njihova kuća nije potpuno uništena, već je malo oštećena. Ali nova tragedija dogodila se nedelju dana nakon zemljotresa, nakon što je izbio požar u njihovoj kući, prenosi Al Džazira.

Život je izgubilo petoro dece od 4 do 13 godina, zajedno sa roditeljima. Porodica je pobegla iz okruga Nurdagi u provinciji Gaziantep i potražila pomoć od rođaka u Ikoniji.

Požar je izbio oko 03:00 sata ujutru iz šporeta koji je korišćen za grejanje kuće u kojoj su živeli. U istom požaru povređeno je još pet članova porodice. Devojčica je uspela da pobegne sa prozora zgrade u plamenu.

- Videli smo vatru, ali nismo mogli ništa da uradimo. Djevojčica je spašena nakon što je skočila kroz prozor - rekao je jedan lokalni stanovnik Anadolu Agenci.

U 11 turskih provincija pogođenih zemljotresom ima preko 1,74 miliona izbeglica, dok je Turska dom za skoro 4 miliona Sirijaca koji su pobegli iz svoje zemlje da bi izbegli rat.

Autor: redportal.rs