Dve zemlje su podnele zahtev za ulazak u NATO nakon početka rata u Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da je važnije da Finska i Švedska budu primljene u NATO što pre, nego da budu primljene zajedno.

- Glavno pitanje nije da li se prijem Finske i Švedske kao punopravnih članica ratifikuje zajedno, već da bude ratifikovan što je pre moguće - rekao je Stoltenberg pre sastanka ministara odbrane NATO u Briselu.

Kako Rojters prenosi, Stoltenberg je ponovio da su sve države članice glasale za ulazak Finske i Švedske u NATO, sem Mađarske i Turske.

Turski predsednik Erdogan je ranije ovog meseca izjavio da Turska podržava kandidaturu Finske za NATO, ali ne podržava Švedsku.

Ankara zahteva da obe zemlje zauzmu tvrđi stav protiv Kurdistanske radničke partije, koju Turska smatra za terorističku organizaciju.

Dve zemlje su podnele zahtev za ulazak u NATO nakon početka rata u Ukrajini u februaru prošle godine i njihovo članstvo su odobrile sve države članice osim Mađarske i Turske.

Zapadni zvaničnici su potvrdili da bi više voleli da obe zemlje u isto vreme uđu u NATO, delom zato što bi to bilo lakše integrisati ih u isto vreme u vojne strukture.

Autor: Tanjug / Redportal,rs