Poraz gotovo siguran bez hitne pomoći

Kako je jasno izjavio poljski predsednik Andrej Duda, Ruska Federacija će ostvariti pobedu u Ukrajini ako Kijev ne dobije najnovije naoružanje u sledećih nekoliko nedelja.

Tokom intervjua koji je dao za francuske novine Le Figaro Duda je bio upitan da li smatra da će Rusija ostvariti svoje ciljeve u Ukrajini:

Da hoće, ako Ukrajina ne dobije hitno svu pomoć koja joj je potrebna. Vlada u Kijevu nema modernu vojnu infrastrukturu ali poseduje ljudstvo. Ako ne pošaljemo vojnu opremu i naoružanje u sledećih par nedelja Putin može pobediti. Pobediće i mi nećemo znati gde će stati.

Njegovu izjavu prokomentarisala je i porptarol Kremlja Marija Zaharova, koje je istakla da čak iako se hitno dopremi zapadno naoružanje - neće promeniti ishod rata.

Kako je rekla, Kijev i njegovi strani pomagači su osuđeni na poraz u ovom sukobu, kao i da strano naoružanje neće pomoći u ratu već će samo pogoršati stvari:

Pokajanje za ono što ste učinili je jedini put izlaska Zapada.

Nešto ranije Wall Street Journal je preneo da su NATO članice, koje su u januaru obećale na desetine tenkova Ukrajini, iznenada postale poprilično rezervisane po pitanju ispunjenja datih obećanja jer , kako se navodi, nemaju dovoljno oklopnih vozila da pošalju.

Nemačka je prenela da će samo 14 Leopard II tenkova stići u Ukrajinu do marta, kao i da će kupiti do 190 Leopard I tenkova koje će osposobiti i poslati na front.

Poljska, koja jedan od najvećih dostavljača naoružanja svih vrsta Ukrajini, takođe je obećala 14 Leopard II tenkova i čak 60 tenkova klase T-72 koji modernizovani.

Sa druge strane zemlje poput Holandije i Danske, koje su pritiskale Nemačku da pošalje svoje tenkove, sada tvrde da ni one ne mogu da se odreknu većeg broja tenkova. FInska je čak izjavila da može da preda tek nekolicinu, ali tek pošto stupi u NATO savez.

Autor: redportal.rs