Erdogan u gradu Gazijantep rekao da nove zgrade neće imati više od tri, četiri sprata

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovio je obećanje da će preživelima u zemljotresu u roku od godinu dana biti obnovljene uništene kuće.

Erdogan, koga u maju čekaju neizvesni predsednički izbori, danas je obišao regione pogođene zemljotresom i u gradu Gazijantep rekao da nove zgrade neće imati više od tri, četiri sprata.

Turski predsednik, koji je na udaru sve oštrijih kritika da vlast nije adekvatno reagovala na prirodnu katastrofu, naveo je da je vlada radila na postavljanju privremenih kontejnera za stanovanje i skloništa za one koji su ostali bez krova nad glavom.

Takođe je kazao da će vanredno stanje koje je proglasio ranije ove nedelje, u 10 provincija pogođenih zemljotresom, biti odobreno u parlamentu kasnije danas. Vlada je saopštila da će vanredno stanje da olakša upravljanje katastrofama u tim oblastima.

Za Erdogana, koga čeka teška borba na predsedničkim izborima u maju, prirodna katastrofa došla je u osetljivom trenutku, kada se Turska suočava sa padom ekonomske aktivnosti i visokom inflacijom.

Autor: redportal.rs

#Erdogan

#Kuće

#Turska

#Zemljotres

#obnova