Ali, kako tamošnji mediji navode, to ne znači besplatno korišćenje za sve

Australija je postala prva zemlja na svetu koja je zvanično priznala psilocibin kao lek. Nove mere, koje stupaju na snagu u julu, dozvoljavaju licenciranim psihijatrima da prepisuju MDMA za posttraumatski stresni poremećaj i psilocibin za depresiju otpornu na lečenje.

Ali, kako tamošnji mediji navode, to ne znači besplatno korišćenje za sve. Umesto toga, supstance će se koristiti pažljivo, uz različite mere zaštite tokom procesa, što je razuman i neophodan pristup uvođenju psihodelika u mejnstrim.⁠

- Moramo da napravimo neke bebe korake umesto jednog ogromnog skoka - rekao je Vinaj Lakra, vanredni profesor na Kraljevskom australijskom i novozelandskom koledžu psihijatara.

Dakle, ovo je korak za bebu u pravom smeru i ono što čini je da nam omogućava da radimo stvari na odgovarajući način bezbedan za sve i da napravimo korak unazad ako je potrebno.

Mike Musker, istraživač mentalnog zdravlja i prevencije samoubistava na Univerzitetu Južne Australije, pozdravio je taj potez kao "davno zakasnio".

- Za mnoge ljude koji su iskusili PTSP (posttraumatski stresni poremećaj i depresiju), posebno za vojne veterane i ljude koji su radili u hitnim službama, standardni psihijatrijski lekovi nisu delovali i ne nude olakšanje - ističe Musker.

Vest dolazi mesec dana nakon što su pečurke postale legalne za upotrebu odraslih u Oregonu i samo nekoliko meseci nakon što su stanovnici Kolorada glasali za dekriminalizaciju psilocibina i drugih psihodeličnih droga.⁠

Tokom vremena, autohtoni narodi u Americi koristili su psihodelike milenijumima, ali su zapadni istraživači počeli ozbiljno da razmatraju njihovu potencijalnu upotrebu tek sredinom prošlog veka.

Takve droge su postale simbol kontrakulturnih pokreta od 1960-ih, kada su bile zabranjene. Vlasti u Kanadi i Sjedinjenim Državama su među onima koje su već dozvolile medicinsku upotrebu MDMA i psilocibina.

Autor: redportal.rs

#australija

#gljive

#halucinogeni

#mentalni poremećaji