Letelica je napustila vazdušni prostor Južne Koreje nekoliko sati kasnije, a vlasti veruju da je to bio meteorološki balon, a ne špijuniranje

Vojska Južne Koreje saopštila je da je pratila severnokorejski balon iznad njene teritorije, ali je utvrdila da ne predstavlja pretnju, prenosi Rojters.

Balon je u nedelju nakratko ušao u vazdušni prostor Južne Koreje, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane, dodajući da je kao odgovor preduzelo neodređene „mere“.

Letelica je napustila vazdušni prostor Južne Koreje nekoliko sati kasnije, a vlasti veruju da je to bio meteorološki balon, a ne špijuniranje, javila je novinska agencija Jonhap, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika.

Izveštaj dolazi nakon što su Sjedinjene Države oborile za koje se sumnja da su kineski balon, što je dodatno zaoštrilo odnose sa Pekingom, koji je rekao da je letelica civilni vazdušni brod koji je slučajno zalutao u američki vazdušni prostor.

Tenzije između dve Koreje su porasle, Pjongjang je prošle godine izveo rekordan broj raketnih testova, a Seul se pridružio američkim saveznicima u vojnim vežbama.

Pet severnokorejskih bespilotnih letelica prešlo je na jug 26. decembra, uključujući i jednu koja je nakratko ušla u zonu zabranjenih letova oko predsedničke kancelarije Južne Koreje, što je navelo vojsku Južne Koreje da odgovori borbenim avionima i helikopterima.

Vojska je kritikovana što nije uspela da obori dronove, koji su satima leteli iznad južnokorejskog neba.

Autor: redportal.rs