Naučnici strahuju da bi sudar sante sa obalom mogao da naškodi lokalnom eko-sistemu

Ogromna santa leda se slobodno kreće južnim delom Atlantika, dok poslednji izveštaji pokazuju da bi moglo da dođe do sudara između nje i ostrva Južna Džordžija, koje pripadaju Ujedinjenom Kraljevstvu.

Istraživači su proučavali kretanje ovog fenomena nedeljama, a po svemu sudeći santa je nastala kao jedna od posledica promene klime i globalnog zagrevanja. Površina ove sante je oko 4.200 kvadratnih kilometara, što znači da je iste veličine kao ostrvo ka kome se trenutno kreće.

Santa se odvojila od Antartika u julu pre tri godine, i od tad plovi ovim područjem, ali će po svemu sudeći doći do ostrva. Ipak, zbog česte promene vodenih struja, sam trenutak udara je skoro nemoguće predvideti. Stručnjaci kažu da mogu biti meseci, ali i nedelje u pitanju, dok neki imaju optimističke tonove.

- Struje oko ovog ostrva su kompleksne, tako da do udara možda neće ni doći - rekao je Džirejnt Tarling (Geraint Tarling) iz Britanskog pregleda Antarktika (British Antarctic Survey).

Za to vreme, britanske vazduhoplovne snage su snimile santu, koja je dobila i svoje ime - A68a, tako da se snimak ovog čuda prirode može videti na njihovom profilu na Fejsbuku. Upravo ovaj snimak je postao predmet analize naučnika, koji misle da bi moglo nešto da se uradi povodom moguće prirodne katastrofe.

pročitajte još

Zimske opasnosti 😵

Naime, budući da santa doseže 200 metara u dubinu, postoji bojazan da bi sudar sa kopnom ozbiljno narušio ekosistem ostrva, jer je jasno da bi uništio mnoge vrste koje tu obitavaju.

Slučaj sante A68a nije jedini ovakve vrste. Po Australijskoj upravi za Antarktik (Australian Antarctic Division) više ovakvih santi se u zadnje vreme odvojilo od ovog kontinenta, tako da oni prate jednu santu koja se odvojila još prvih godina 21. veka.

Britancima svakako želimo uspeh u spasavanju živog sveta na ostrvu Južna Džoržija.

IZVOR: FB / BFSAI

Autor: redportal.rs

#Island

#santa leda

#sudar