Dodao da su Rusi ostvarili neke manje uspehe poslednjih nedelja

Direktor CIA Vilijam Berns rekao je da obaveštajna agencija procenjuje da će narednih šest meseci biti "kritično" za Ukrajinu u smislu ruske invazije, dodajući da su Rusi ostvarili neke manje uspehe poslednjih nedelja.

Govoreći na spoljnopolitičkom događaju na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu, Berns je takođe rekao da agencija veruje da je kineski predsednik Si Đinping "donekle trezven" ratom u Ukrajini, ali da bi bila greška potceniti posvećenost Pekinga i Moskve njihovom zajedničkom partnerstvu.

Rusija i Kina potpisale su "neograničeno" partnerstvo prošlog februara, neposredno pre nego što su ruske snage napale Ukrajinu, a njihove ekonomske veze su ojačale kako su veze Rusije sa Zapadom slabile.

Kina se uzdržala od osude ruske invazije na Ukrajinu, ali pazi da ne pruži direktnu materijalnu podršku Rusiji, što bi moglo da izazove sankcije Zapada poput onih koje su uvedene Moskvi.

Ali Berns, koji je nedavno bio u Ukrajini da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, rekao je da je Si verovatno iznenađen i uznemiren lošim učinkom ruske vojske. Berns je dodao da prijateljstvo Rusije i Kine nije sasvim bezgranično.

- Mislim da je pogrešno potcenjivati međusobnu posvećenost tog partnerstva, ali to nije potpuno prijateljstvo bez granica - rekao je Barns.

Ruski napad na Ukrajinu podstakao je zabrinutost Zapada da bi Kina mogla učiniti sličan potez na Tajvanu, ostrvu za koje Peking tvrdi da je svoju teritoriju.

Prema Bernsovim rečima, kineski predsednik Si i dalje ima ozbiljne ambicije za Tajvan i upozorio je da bi sukob oko te ostrvske države bio "očigledno nesrećan" za sve umešane. Berns je takođe rekao da su SAD znale "kao obaveštajno pitanje" da je Si naredio svojoj vojsci da bude spremna za invaziju na Tajvan do 2027.

- To ne znači da je odlučio da izvrši invaziju 2027. ili bilo koje druge godine, ali to je podsetnik na ozbiljnost njegovog fokusa i ambicije - tvrdi Berns.

Autor: redportal.rs

#Vilijam Berns

#direktor CIA

#rat u ukrajini