Oland, koji je bio predsednik Francuske od 2012. do 2017. godine, ima veliko političko iskustvo sa Putinom

Vladimir Putin je "radikalno racionalan" lider koji veruje da će se zapadne zemlje umoriti od podrške Ukrajini i pristati na pregovore o okončanju sukoba koji će biti povoljan za Rusiju, rekao je za Politiko bivši francuski predsednik Fransoa Oland.

Oland, koji je bio predsednik Francuske od 2012. do 2017. godine, ima veliko političko iskustvo sa Putinom. Vodio je pregovore sa ruskim liderom, zajedno sa bivšom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, u takozvanom normandijskom formatu 2014. godine nakon što je Moskva anektirala Krim od Ukrajine i podržala proruske separatiste u regionu Donbasa.

Ali ti napori u dijalogu su se pokazali nedovoljnim, razotkrivajući Putina kao lidera koji je pogrešno procenio svoju snagu i bacio sumnju na sve naredne pokušaje pregovora — uključujući i kontroverzni solo napor koji je predvodio sadašnji francuski predsednik Emanuel Makron, rekao je Oland u intervjuu.

- On [Putin] je radikalno racionalna ličnost ili racionalno radikalna ličnost, šta god hoćete. On ima svoje razmišljanje i u tom okviru je spreman da upotrebi silu. On samo može da razume dinamičku [moć] koju možemo da stavimo protiv njega - rekao je bivši francuski lider na pitanje da li bi Putin mogao da pokuša da proširi sukob izvan Ukrajine.

Autor: redportal.rs