Prihod kompanije Fajzer porastao je za 23% prošle godine na 100,3 milijarde dolara.

Američki farmaceutski gigant Pfizer saopštio je da je 2022. godinu zatvorio sa najvećim prihodom od osnivanja zahvaljujući vakcini i lekovima protiv koronavirusa, dok je upozorio da ove godine očekuje slabiji rezultat zbog ublažavanja infekcija i zaliha.

Prihod kompanije Fajzer porastao je za 23% prošle godine na 100,3 milijarde dolara. Izuzimajući vakcinu protiv kovida i lek Pakslovid, prihodi kompanije Fajzer prošle godine bili su dva odsto veći nego 2021. godine, kada se izuzme uticaj kursa.

Prihodi od Covid vakcine i Pakclovida iznosili su 56,7 milijardi dolara. Neto profit je povećan za 43%, na 31,4 milijarde dolara.

U 2023. kompanija očekuje znatno manji prihod, u rasponu od 67 do 71 milijardu dolara, pošto se infekcija korona virusom usporava i mnoge zemlje gomilaju zalihe vakcina i lekova. Ne računajući vakcinu i lek, prihodi kompanije Pfizer ove godine trebalo bi da porastu za sedam do devet odsto, prilagođeno promenama u kursevima valuta.

Izvršni direktor Albert Burla rekao je da bi 2023. trebalo da bude godina tranzicije za Pfizerov prihod od Covid-a, za koji kompanija procenjuje da bi trebalo da padne na 21,5 milijardi dolara 2023. i da se ponovo poveća 2024. godine.

Autor: redportal.rs

#Fajzer

#Vakcina

#prihod

#prodaja