Zvaničnik ukrajinske državne bezbednosti izneo podatke

Rusija se polako ali sigurno sprema za eskalaciju rata da dosada neviđenom nivou u Ukrajini. Potencijalno već za nekoliko nedelja će se videti prvi primeri, navode iz ukrajinske državne bezbednosti.

Kako je izjavio Oleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane:

Svestan sam toga da glavna borba tek nadolazi i da će se odigrati ove godine, u naredna dva ili tri meseca. Ruska Federacija sprema maksimalnu eskalaciju, sakuplja sve što može i izvodi vežbe. Što se tiče ofanziva iz više pravaca, do sada, mogu samo da kažem da ne isključujemo nijedan scenario u sledeće tri nedelje.

Ukrajinski zvaničnici upozoravau već neko vreme da postoji pretnja nove ruske ofanzive i konstantno apeluje na dostavu novih i savremenijih tipova naoružanja od strane zapadnih saveznika.

Nakon komentara od strane Danilova, portparol ukrajinske armije izjavio je u sredu da postoje jasni znaci da Rusija sprema obnovu ofanzivnih aktivnosti na jugu Ukrajine. Kako je prenela Natalija Humeniuk, načelnik zajedničkog centra za odnose sa medijima:

Ne samo na kopnu, već i na moru i u vazduhu takođe.

Ukrajinska bezbednosna agencija je takođe navela da je primetila promene u aktivnosti ruskih pomorskih snaga u Crnom moru:

Aktivnost raste i smanjuje se, dok se nosači raketa konstantno kreću među brodovima.

U međuvremenu belorusko Ministarstvo odbrane je izjavilo u utorak da će ponovo održati vojne vežbe sa Ruskom Federacijom i da će trajati još nedelju dana.

Autor: redportal.rs