Uskoro će proći pored Zemlje prvi put u 50.000. godina. 🤩

Retka zelena kometa, koja je nedavno otkrivena, uskoro će proći pored Zemlje prvi put u 50.000. godina. Ona će biti vidljiva iz Irske, a proći će pored Zemlje na udaljenosti od oko 42 miliona kilometara do 44 miliona kilometara.

Kometa, poznata kao kometa C/2022 E3 ili ZTF, biće vidljiva golim okom, postaće najsjajnija danas 1. i u četvrtak 2. februara. Kometa C kruži oko Zemlje samo svakih 50.000 godina, tako da je ovo fenomen koji se retko viđa. Za The Journal, osnivač Astronomije Irske Dejvid Mur je rekao:

- Sjajna stvar u vezi sa astronomijom je da iako ova kometa nije bila vidljiva od kamenog doba, 50.000 godina nije ništa u vremenskoj skali astronomije. Video sam je u dvogledu, neki oštrovidi ljudi na selu kažu da je već slabo vide golim okom, što je čini jednom od najsjajnijih kometa u poslednjih nekoliko godina.

Dejvid takođe savetuje onima koji žele da vide kometu da odu u ruralna područja, daleko od gradskih svetla.

- Sklonite se od ulične rasvete - poručuje on.

- To je najbolja stvar koju možete da uradite da povećate svoje šanse za dobar pogled. Imamo sreće jer će kometa biti blizu Severnjače. Biće vidljiva od sumraka do zore, tako da ne morate savršeno da merite vreme za posmatranje. Irska ima sedište pored ringa.

Kometu će biti mnogo lakše videti kroz dvogled ili teleskop, a Astronomi Irske će večeras (25. januara) organizovati zabavu gledanja u svom sedištu u Blančarstaunu za članove javnosti koji bi želeli da koriste velliki teleskop.

Autor: redportal.rs