Portparol Kremlja kritikovao je odluku kao opasnu eskalaciju i rekao da će tenkovi "goreti" na frontu

Ruska kompanija Fores saopštila je da će platiti 72.000 dolara u gotovini vojnicima koji prve unište ili zaplene tenkove zapadne proizvodnje u Ukrajini, kao i 7.200 dolara za svaki sledeći takav pokušaj. Kremlj je ranije obećao da će ruske snage uništiti sve zapadne tenkove koji budu isporučeni Ukrajini.

Istovremeno, kompanija sa Urala, koja se bavi energetskom industrijom, najavila je i da će platiti nagradu od 215.000 dolara za svaki uništeni borbeni avion zapadne proizvodnje, ako ikada bude isporučen Kijevu.

Sjedinjene Države, Nemačka i nekoliko drugih evropskih zemalja spremaju se da pošalju desetine modernih borbenih tenkova u Kijev u narednih nekoliko meseci kako bi pomogli u jačanju vojnih kapaciteta Ukrajine.

Portparol Kremlja kritikovao je odluku kao opasnu eskalaciju i rekao da će tenkovi "goreti" na frontu.

Oružane snage Ukrajine su u međuvremenu počele da granatiraju Belgorodsku oblast u Rusiji, a u artiljerijskom napadu ima i povređenih, rekao je guverner Vičasalv Gladkov. On je za Telegram rekao da je artiljerija granatirala selo Bezljudovka, Šebekinski okrug u gradu, koje se nalazi preko granice severno od ukrajinske oblasti Harkov.

Prema prvim preliminarnim podacima, dve osobe su povređene u artiljerijskom napadu, prenosi Gardijan.

Autor: redportal.rs