Ostrva su predmet spora između dve države decenijama unazad

Rusija neće obaviti godišnji razgovor sa Japanom o obnavljanju sporazuma, koji dozvoljava japanskim ribarima da rade u blizini spornih ostrva severno od Japana, zbog toga što je ta zemlja preduzela antiruske mere, preneo je danas Rojters.

Sporna ostrva nalaze se u blizini severnog japanskog ostrva Hokaida, koja u Rusiji nazivaju Kurili, a u Japanu Severne teritorije, predmet su spora između dve države decenijama unazad, navodi britanska agencija.

- U kontekstu antiruskih mera koje je preduzela japanska vlada, ruska strana je obavestila Tokio da se ne slaže sa održavanjem međuvladinih konsultacija o produžetku sporazuma - saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Japan, koji smatraju glavnim saveznikom SAD u Aziji, nedugo nakon početka rata u Ukrajini uveo je sankcije desetinama ruskih državljana i organizacija, a ranije ove sedmice pooštrila je sankcije kao odgovor na ruske vazdušne napade na gradove u Ukrajini, prenosi Rojters.

Moskva je odbila da razgovara o produžetku sporazuma koji su Rusija i Japan potpisali 1998, a dozvoljava japanskim plovilima da love ribu u vodama u blizini spornih ostrva.

Rusko ministarstvo je saopštilo da neće biti poboljšanja odnosa, ako Japan ne pokaže poštovanje, prenosi RIA.

- Da bi se vratili normalnom dijalogu, naši japanski susedi treba da pokažu elementarno poštovanje prema našoj zemlji i želju za unapređenjem bilateralnih odnosa - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Autor: Tanjug