Stao u odbranu poznate književnice DŽ. K. Rouling

Jedan od najpoznatijih članova legendarne humorističke grupe Monti Pajton Džon Kliz našao se na udaru optužbi za netrpeljivost prema trans osobama nakon serije tvitova u kojoj je stao u odbranu autorke serijala Hari Poter Dž. K. Rouling.

Rouling je izjavila prošlog juna da veruje da je jedini pol onaj biološki, takođe je i kritikovala transpolnu zajednicu za pokušaje brisanja osnovnog koncepta polova. U septembru Kliz je potpisao i pismo podrške njoj.

Dvadeset drugog novembra jedan korisnik na Tviteru upitao je Kliza za njegov stav u vezi sa pitanjem trans osoba i izjave Dž. K. Rouling. Na ovo je on odgovorio:

IZVOR: TW / @JohnCleese

PREVOD: Nažalost, nisam nimalo zainteresovan za trans osobe. Samo se nadam da su srećni i da ih ljudi tretiraju lepo. Trenutno sam više fokusiran na pretnje prema demokratiji u Americi, sveopštoj korupciji u Ujedinjenom kraljevstvu, užasnoj britanskoj štampi i otkrićima odokle zapravo ide policijska brutalnost

Kada je druga osoba upitala Kliza zašto ne može da pusti ljude da budu ono što žele, on je opet odgovorio:

IZVOR: TW / @JohnCleese

PREVOD: Duboko u sebi osećam da sam ženski policajac iz Kambodže. Da li je to dozvoljeno, ili sam ja ipak nerealan u svojim prohtevima?

Još jedna osoba je istakla da Kliz poseduje površno poznavanje tematike i problema sa kojima se suočavaju trans osobe. Što je on potvrdio i dodao:

IZVOR: TW / @JohnCleese

PREVOD: Da, moje razumevanje površno. Samo jednu stvar da pitam? Kada žena koja je nekada bila muškarac učestvuje u sportskim takmičenjima protiv žena koje su oduvek bile žene, mislim da ona tu ima nefer prednost, jer je nasledila muško telo koje je u velikoj većini slučajeva veće i snažnije nego žensko. Da li to opet pokazuje transfobiju?

Kliz je zbog svojih izjava suočen sa provalom negativnih komentara u medijima, a posebno na društvenim mrežama, gde ga kritikuju i mnoge poznate ličnosti koje ga otvoreno svrstavaju u transfobe.

Autor: Nbc News / Redportal.rs

#Dž.K. Rouling

#Džon Kliz

#J.K. Rowling

#John Cleese

#Transfobija

#trans