U fokusu posebno energetski

Francuski predsednik Emanuel Makron i irački premijer Mohamed Ši al Sudani potpisali su set strateških sporazuma koji imaju za cilj podsticanje ekonomske saradnje Francuske i Iraka, posebno u oblasti energetike i javnog prevoza, saopštila je danas Jelisejska palata.

Francuska i Irak potpisali su u četvrtak i sporazum o saradnji dve zemlje u borbi protiv korupcije, sektoru bezbednosti, obnovljivih izvora energije i kulture, preneo je Rojters.

Makron i Al Sudani su ponovili posvecenost završetku velikih projekata mrežne infrastrukture u Iraku uz pomoć francuskih stručnjaka, kao i primeni projekta francuske naftne kompanije "Total enerdžis" zasnovanog na investicijama u solarnu i gasnu energiju, ističe se u saopštenju.

Rojters je ranije ove sedmice izvestio da Katar pregovara o kupovini od "Total enerdžisa" udela u energetskim projektima u Iraku vrednim 27 milijardi dolara.

Irak i ta francuska kompanija potpisali su 2021. godine sporazum o izgradnji četiri gigantska solarna, gasna, elektro i vodna projekta u južnom Iraku u narednih 25 godina.

Autor: Tanjug / redporta.rs

#Francuska