Zapad prelazi na novi nivo konfrontacije između Rusije i NATO-a

Odluka Nemačke da preda tenkove „leopard“ Kijevu je kratkovida i nedosledna, nije u korelaciji sa moralnim i istorijskim aspektima takvog koraka i posledicama po nemački narod, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri OEBS-u Maksim Bujakevič.

- Vojno-političko rukovodstvo Nemačke je predvidljivo pokazalo kratkovid i nedosledan stav, na kraju donevši, uprkos moralnim i istorijskim aspektima takvog koraka i posledicama po nemački narod, odluku da se Ukrajini predaju tenkovi ‘leopard’ nemačke proizvodnje i dalo pristanak za slanje ovih vozila drugim zemljama koje učestvuju u rastućoj vojnoj agresiji na Rusiju - rekao je Bujakevič na sastanku Političkog saveta OEBS-a.

Prema njegovim rečima, Rusija je uverena da "narod Nemačke, za razliku od sadašnjih političara, pamti posledice prethodne upotrebe nemačkih tenkova u Ukrajini 1941-1944. godine", ne želi "nekontrolisanu eskalaciju konfrontacije i nove strahote velikog krvavog rata".

- Za Ruse, nemačka vozila u Ukrajini – i tu nema nikakve sumnje – izazivaju iste sasvim očigledne istorijske analogije. Savremeni nemački tenkovi u Ukrajini će doživeti sudbinu svojih prethodnika: biće uništeni i spaljeni na bojnom polju. Za američke tenkove ‘abrams’, ovo će biti donekle novo iskustvo – ali sa istim rezultatom, kao, uostalom, i za sve ostale u takozvanoj tenkovskoj koaliciji - rekao je ruski diplomata, preneo je Sputnjik.

Sa druge strane, šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov smatra da Zapad prelazi na novi nivo konfrontacije između Rusije i NATO-a.

- Ranije smo se mi ovde na pregovaračkom koloseku bavili pitanjima malokalibarskog oružja, odnosno sprečavanja dolaska takvog oružja u zone sukoba, i kontrolom prenosivih PVO sistema. Razvijeni su dokumenti, ali su oni sada faktički svi ostavljeni po strani. Jednostavno ih Zapad ne poštuje i zaista prelazi na novi nivo - rekao je Gavrilov za televiziju Rosija 24, odgovarajući na pitanje voditelja da li isporuke tenkova Abrams i Leopard 2 Ukrajini predstavljaju prelazak na novu etapu u konfrontaciji između Rusije i NATO-a.

Autor: redportal.rs

#Moskva

#Nemački tenkovi

#rat u ukrajini