Tužbe su podnete pre ruskog napada na Ukrajinu 24. februara 2022. godine

Evropski sud za ljudska prava saopštio je danas da bi mogao da donese odluku o tužbama koje su protiv Rusije podnele Holandija i Ukrajina zbog navodnih kršenja ljudskih prava u istočnoj Ukrajini 2014. godine, uključujući i obaranje malezijskog aviona MH17.

Tužbe su podnete pre ruskog napada na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, a odluka najvišeg evropskog suda sa sedištem u Strazburu predstavlja značajan napredak u nastojanjima Holandije i Ukrajine da Rusiju pozovu na odgovornost za svoje postupke u Ukrajini i mogla bi da otvori vrata. na nadoknadu,

Holandski ministar pravde Dilan Jesilgoz-Zegerijus objavio je na svom Tviter nalogu da je ovo "dobra vest" i da je odluka suda "još jedan važan korak na putu ka istini i pravdi za žrtve i rođake žrtava koje su poginule na letu MH17". Odluku je pozdravio i holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hoekstra.

Sud je rekao da su dokazi predstavljeni na ročištu prošle godine pokazali da su od 11. maja 2014. područja pod kontrolom separatističkih pobunjenika „pod jurisdikcijom Ruske Federacije“ i da je Moskva imala „značajan uticaj na vojnu strategiju separatista“, uključujući isporuku naoružanja, artiljerijskih napada na zahtev ustanika i pružanja političke i ekonomske podrške.

Sud je takođe naveo da je predstavljeno dovoljno dokaza koji su prihvatljivi u vezi sa tvrdnjama Ukrajine o kršenju ljudskih prava iu povezanom slučaju obaranja MH17 na zahtev Holandije, a manji dokazi nisu prihvatljivi.

Ben Emerson, advokat koji je predstavljao Ukrajinu na saslušanju, rekao je da odluka suda „pokazuje da predsednik (Vladimir) Putin ne može da izbegne dugu ruku međunarodnog prava.

Prema njegovim rečima, sud je odlučio da ima nadležnost „da poziva Rusiju na odgovornost, donosi pravno obavezujuće zaključke u vezi sa ruskom krivicom i dodeljuje pravo na odštetu za ruske ratne zločine, uključujući ubistvo ukrajinskih civila, obaranje putničkog aviona MH17 , mučenja i ubijanja ratnih zarobljenika, uništavanja i nezakonitog prisvajanja privatne imovine, kidnapovanja tri grupe siročadi i njihovog prisilnog prebacivanja u Rusiju“.

Sud u Strazburu je važan deo Saveta Evrope, najvažnije evropske institucije za zaštitu ljudskih prava. Rusija je prošle godine izbačena iz saveta zbog invazije na Ukrajinu, ali sud još uvek može da sasluša tužbe podnete pre izbacivanja.

Autor: redportal.rs