U 13 zemalja oko 2.000 Leopard II tenkova

Nemački parlament je objavio da će u sredu pokrenuti debatu po pitanju slanja Leopard tenkova u Ukrajinu.

Opozicione partije CDU i CSU su zatražile debatu, iznoseći razlog da zele da prekinu Leopard blokaddu federalne vlade.

Opozicione partijenavode, prema sajtu parlamenta, da nemačka vlada mora da se plaši gubitka poverenja i poštovanja svojih saveznika.

Poljska je već uputila zvanični zahtev za dozvolu za slanje Leopard II tenkova u Ukrajinu. Nemačka zasada nije dala odgovor, kako Poljskoj, tako i SAD i drugim NATO zemljama na zahtev da pošalje Leopard II tenkove u Ukrajinu niti na zahtev za dozvolu slanja onih u magacinima savezničkih zemalja.

Sa druge strane, nemačka armija poseduje 320 tenkova klase Leopard II u svojim hangarima, ali još uvekse ne zna koliko je ot tog broja bojno sposobno. Ti Leopardi su svi u varijantama A5, A6 i A7 i u različitim stanjima održavanja, servisa i borbene gotovosti.

Nemačka je kompletno izbacila iz upotrebe striju verziju Leopard I, takođe više nisu u upotrebi ni starije A4 varijante druge verzije nemačkog tenka.

Takođe nemački proizvođač tenkova Leopard II, Rheinmetall izjavio je prošle nedelje da odvojeno od nemačke armije u svojim magacinima poseduje još 139 Leopard II tenkova ali samo 29 bi moglo da bude bojno spremno i to tek na proleće. Ti tenkovi su već predodređeni za druge zemlje.

Ostatak tenkova na lageru moraće da bude servisiran duže vreme da bi mogao da bude adekvatno pripremljen za front.

Takođe, na lageru nemačkog proizvoođača se nalazi i 88 starijih Leopard I tenkova od kojih bi nekolicina mogla da bude spreman za 9 meseci a ostali za godinu dana.

Pored njih i namenska kompanija FFG objavila je da ima 99 Leoparda starije prve serije na stanju.

Za sve navedene tenkove potreban je servis i veliki broj rezervnih delova na lageru da bi se mogli smatrati spremnim za borbu.

Autor: redportal.rs

#2.000

#320

#A5

#A6

#A7

#Leopard I

#Leopard II

#Nemačka

#Nemačka vojska

#Rheinmetall

#Sreda

#Tenkovi

#Vlada

#meseci

#odluka

#starije verzije

#tenkova