Kanbera će potrošiti do 698 miliona dolara za nabavku visokotehnološkog podvodnog oružja

Australija je danas saopštila da ubrzava planove za kupovinu naprednih morskih mina za zaštitu svojih pomorskih ruta i luka od, kako se navodi, potencijalnih agresora. Takozvane pametne morske mine su sposobne da razlikuju vojne ciljeve od drugih tipova brodova, rekao je portparol australijskog ministarstva odbrane.

Novine Sidnej morning herald objavile su danas da će Kanbera potrošiti do 698 miliona dolara za nabavku visokotehnološkog podvodnog oružja.

Australijska vlada će uskoro objaviti ugovor o kupovini morskih mina od evropskog proizvođača oružja, navode novine, pozivajući se na neimenovane izvore iz odbrambene industrije.

Kina planira da pojača svoje prisustvo na Pacifiku i prošle godine je sklopila bezbednosni pakt sa Solomonskim Ostrvima, što je izazvalo zabrinutosti u SAD i Australiji.

Australija pokušava da poveća svoju potrošnju za odbranu u poslednjih nekoliko godina, uključujući sklapanje ugovora 2021. godine o kupovini nuklearnih podmornica od SAD i Velike Britanije. Osim toga, Australija je izrazila interesovanje za novi nevidljivi američki bombarder B-21.

Autor: redportal.rs

#Podmornice

#australija

#nevidljivi bombarder

#podvodne mine