Berns je navodno upozorio Zelenskog da bi američka vojna pomoć mogla da nestane u narednim mesecima zbog protivljenja republikanaca

Direktor CIA Vilijam Berns krajem prošle nedelje u tišini je posetio ukrajinsku prestonicu da bi se tajno sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i njegovim obaveštajnim aparatom, objavio je Vašington post.

Zelenski i visoki ukrajinski obaveštajni zvaničnici razgovarali su o tome koliko dugo Kijev može da očekuje nastavak pomoći od SAD i drugih zapadnih zemalja nakon što su republikanci osvojili većinu u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Šef CIA obavestio je Zelenskog o tome "šta Rusija planira vojno u narednim nedeljama i mesecima", naglašavajući "hitnost trenutka na bojnom polju" za ukrajinske snage, navodi Vašington post.

Osim što je podelio obaveštajnu analizu Vašingtona, Berns je navodno upozorio Zelenskog da bi američka vojna pomoć mogla da nestane u narednim mesecima zbog protivljenja republikanaca, koji su nedavno preuzeli kontrolu nad Kongresom.

Tokom razgovora, ukrajinski zvaničnici su navodno izrazili zabrinutost u vezi sa podrškom SAD i pitali koliko dugo mogu da očekuju da se pomoć nastavi. Berns je navodno priznao da bi "u jednom trenutku bilo teže doći do pomoći" s republikancima koji će ponovo imati većinu u Predstavničkom domu, pošto su brojni konzervativni zakonodavci postali sve kritičniji prema američkoj velikodušnosti.

Američki predsednik Džo Bajden, od kada je preuzeo dužnost, odobrio je više od 27 milijardi dolara direktne vojne pomoći Kijevu, a najnoviji paket pomoći od 2,5 milijardi dolara odobren je u četvrtak.

Autor: redportal.rs