Nemački Leopard II može

Sabrina Saj, zamenik press sekretara Pentagona, izjavila je da nema smisla u ovom trenutku dostavljati M1 ABRAMS tenkove Ukrajini. Pre toga su i nemački zvaničnici preneli da neće dati dozvolu za doniranje i prebacivanje Leopard tenkova Kijevu sve dok se SAD ne odluče da učine isto.

Kako je saj izjavila:

Kao što znate donirali smo BRADLEY oklopna vozila. i vidimo da i druge nacije takođe podižu nivo donacija i šalju opremu i vojni materijal u Ukrajinu. Što se tiče nemačkih tenkova, to je samo nemačka odluka. To je suverena odluka po pitanju kakvu bezbednosnu i vojnu pomoć žele da pruže. Stoga mi ne možemo pričati o toj temi sa njima, ali mislim da zaista činimo sve što možemo da podržimo Ukrajinu i da im damo šta im treba.

Američki sekretar odbrane Lojd Ostin se sastaje sa drugim članicama NATO u petak u Nemačkoj, tokom 8. skupa Ukrajinske kontakt grupe, gde će detaljno raspravljati o tipu naoružanja koji će biti potreban Ukrajini.

Iako će pitanje tenkova sigurno biti na dnevnom redu, zvaničnici SAD su više puta ponovili da Nemačka sama donosi svoje odnose, dok je M1 ABRAMS veoma zahtevna mašina i potrebna je velika logistiko da bi se on adekvatno koristio.

Sa druge strane, Francuska, Poljska i Velika Britanija su izjavile da će poslati svoje tenkove u Ukrajinu, dok će Finska najverovatnije učiniti isto.

Nemačka se obavezala da pošalje oklopna vozila Kijevu, ali još nije pristala da pošalje ili da dozvolu za slanje svojih Leopard tenkova kojih ima najviše među zapadnim saveznicima. Nemački kancelar insistira da takav potez mora biti koordinisan sa celom Alijansom, uključujući i SAD.

Autor: redportal.rs