Poljska, koja je već poslala 250 tenkova, šalje JOŠ

Kako je izjavio poljski premijer mateuš Moravecki:

Poljska će ili dobiti dozvolu da izvrši transfer svojin nemačkih tenkova ili će sama učiniti to.

Bilo kakav transfer nemačkih Leopard II tenkova zahteva dozvolu od Berlina jer su napravljeni u Nemačkoj.

Kada je upitan da da mišljenje povodom odlaganje Nemačke da izda dozvolu za transfer, Moravecki je izjavio da je Poljska ponudila Ukrajini 14 tenkova.

U isto vreme moramo osigurati da će i drugi izaći u susret potrebama Ukrajine. Među njima, oni koji su najmanje bili proaktivni su Nemci. Nastavićemo da se trudimo, nastavićemo da pritiskamo kancelara u Nemačkoj da odgovori na naš predlog što je pre moguće.

Upitan šta misli o novom nemačkom ministru odbrane i da li očekuje promenu od novog ministra Pastoriusa, odgovorio je:

Brine me podosta. Ne znam mnogo o novom nemačkom ministru odbrane, ali ono što znam izaziva anksioznost u meni. Treba mu dati nekoliko dana vremena da može da vidi šta će mu biti dalji koraci.
Dogovorili smo se da predamo tenkove zajedno. Dozvola je sekundarna, ili ćemo je dobiti ili ćemo to sami učiniti.
Najvažnija stvar za Nemce, Dance, Fince i Francuze i druge je da ponude svoje moderne tenkove i tešku vojnu opremu što je pre moguće. Sposobnost odbrane slobode u Ukrajini, i time bezbednosti cele Evrope, zavisi od toga.

Poljska je do sada sama dala 250 tenkova Ukrajini:

To je veoma veliko pitanje, jer ovih dodatnih 14 tenkova na 250 nije neka velika razlika. Ali ako Francuska, Nemačka i još drugih zemalja daju po 20 do 30 tenkova svako - tad bi to bila zaista velika stvar.

Prema poslednjim vestima Francuska se već obavezala da pošalje tenkove Ukrajini, dok je Velika Britanija već objavila slanje Chalenger II tenkova. Finska takođe razmatra da učini isto.

Nemačka je izjavila da će prebaciti pešadijska oklopna vozila Kijevu, ali da još ne može da da odgovor povodom slanja tenkova. Kancelar Olaf šolc je insistirao da takav plan mora biti u potpunosti koordinisan sa zelom zapadnom Alijansom, uključujući i sa SAD.

Autor: redportal.rs

#Francuska

#Leopard II

#Nemačka

#Tenkovi

#Ukrajina

#dozvola

#i bez

#naoružavanje

#nemački

#odbrana

#oklopna vozila

#poljska

#slanje