NATO tenkovi u Donbasu

Kako je izjavio novi ministar odbrane Nemačke:

Nemačka je rame uz rame sa svojim saveznicima u pružanju podrške Ukrajini.

Potom je dodao:

Zajedno sa našim partnerima, nastavićemo da pružamo podršku Ukrajini i njenu borbu za slobodu i teritorijalnu nezavisnost i suverenitet. Kao što se često događa u istoriji, ali posebno u ovakvim vremenima, Nemačka i SAD stoje rame uz rame.

Pistorius, koji samo nekoliko sati ranije položio zakletvu kao novi ministar odbrane, moraće odmah da se suoči sa vrućim pitanje da li ili ne da dozvoli doniranje i transfer nemačkih Leopard tenkova Ukrajini.

Ukrajinski zvaničnici apeluju na Nemačku da dozvoli donaciju Leopard II tenkova da bi ukrajinska armija mogla brzo da odbije ruske snage koje su u ofanzivi u Donbasu.

Američki sekretar Lojd Ostin se zahvalio Nemačkoj za njene napore da ojača Ukrajinu i dodao da se zahvaljuje Berlinu na snažnoj podršci SAD, na njenoj ulozi i na pomoći u osnaživanju istočnog boka NATO alijanse.

U petak će se održati ključni sastanak NATO bezbednosne grupa za Ukrajinu u američkoj bazi Ramštajn, kojoj će domaćin biti američki državni sekretar i kojoj će biti cilj obezbeđivanje dodatne pomoći Ukrajini.

Kako je viši činovnik u američkoj administraciji izneo, glavni cilj Lojda će biti da izvrši pritisak na Berlin da dozvoli Leopard tenkovima da budu prebačeni u Ukrajinu, da bi Kijev mogao da bude spreman zaočekivanu rusku prolećnu ofanzivu.

Autor: redportal.rs

#Donbas

#Leopard

#Nemačka

#Ruska Federacija

#SAD

#Tenkovi

#Ukrajina

#berlin

#državni sekretar

#lojd

#nemački

#ostin

#prolećna ofanziva

#rat

#rusija

#žPritisak