Premijer Poljske apeluje na Nemačku da pošalje tenkove u Ukrajinu

Kako je izjavio poljski premijer Mateuš Moravecki, poraz Ukrajine u ratu može direktno dovesti do početka Trečeg svetskog rata i stoga sve zemlje moraju dodatno da pomognu i da pošalju oružje Kijevu.

Govoreći na skupu u Berlinu, povodom proslave 50 godina karijere nemačkog političara Volfganga Šaubla, Moravecki je insistirao da nemačka mora da dozvoli dostavu Leopard II tenkova Ukrajini. Poljska i Finska su već obećale nemačke tenkove Leopard II Ukrajini, ali im je presudna formalna dozvola Nemačke da bi mogli da ih legalno predaju:

Danas Ukrajinci se bore ne samo za svoju slobodu, nego i za odbranu cele Evrope. Apelujem na nemačku vladu da dela odlučno i da dostavi sve vrste naoružanja Ukrajini. Poraz Ukrajine može biti predvorje za Treći svetski rat, tako nema nikakvog razloga da se blokira podrška Kijevu i da se odlažu stvari u nedogled.

Poljski premijer je takođe govorio o "prosipanju ukrajinske krvi" da bi se sprečilo, on što je on nazvao. budući napad na EU zemlje. Prošle nedelje ukrajinski ministar odbrane Aleksej Režnikov izjavio je u intervjuu da Ukrajina "krvari" vršeći dužnost i misiju NATO tako da bi vojni blok morao da im dostavi oružje.

Nemačka poseduje oko 110 Leopard tenkova koje potencijalno može da preda Ukrajini, od kojih 88 su stari tenkovi tipa Leopard 1 od kojih mnogi moraju da prođu servis da bili spremni za bojeve dužnosti - što će koštati stotine miliona eura i trajati oko godinu dana.

Autor: redportal.rs