Očekuje se da će broj nezaposlenih u svetu porasti za tri miliona, na 208 miliona u 2023. godini

Očekuje se da će globalni rast zaposlenosti naglo usporiti na jedan odsto ove godine, u poređenju sa dva procenta u 2022, zbog ekonomskih posledica koje je izazvao rat u Ukrajini, visoke inflacije i strože monetarne politike, saopštila je u ponedeljak Međunarodna organizacija rada (MOR).

Istovremeno, očekuje se da će broj nezaposlenih u svetu porasti za tri miliona, na 208 miliona u 2023. godini, dok će inflacija pojesti realne plate, navodi MOR u izveštaju o svetskim trendovima, preneo je Rojters.

Nedostatak novih radnih mesta pogodiće zemlje u vreme kada se mnogi i dalje oporavljaju od ekonomskog šoka zbog globalne pandemije, a broj zaraženih od korona virusa ponovo raste u Kini nakon što je Peking ukinuo stroga ograničenja izolacije, navela je agencija.

- Usporavanje rasta globalne zaposlenosti znači da ne očekujemo da će gubici nastali tokom krize kovid-19 biti prevaziđeni pre 2025. godine - rekao je Ričard Samans, direktor istraživačkog odeljenja MOR-a i koordinator izveštaja.

Trenutno usporavanje znači da će mnogi radnici morati da prihvataju poslove slabijeg kvaliteta, često sa veoma niskom platom, ponekad sa nedovoljno radnih sati, saopštila je MOR.

Kako cene rastu brže od nominalnih prihoda od rada, postoji rizik da kriza vezana za troškove života gurne sve više ljudi u siromaštvo, ocenio je MOR.

Autor: Tanjug

#globalni rast zaposlenosti usporen

#izveštaj

#međunarodna organizacija rada