U Britaniji je prošlog meseca otpočeo najveći talas štrajkova u poslednjih nekoliko decenija u brojnim sektorima

Više od 70.000 zaposlenih na 150 univerziteta širom Velike Britanije štrajkovaće 18 dana između februara i marta ukoliko u međuvremenu ne bude postignut dogovor o povećanju plata i poboljšanju uslova rada, saopštila je danas Unija univerziteta i koledža (UCU).

Unija je navela da se bliži kraj roka da univerzitetski sektor postigne dogovor o povećanju plata ili će u protivnom biti organizovan štrajk.

Generalni sekretar UCU Džo Grejdi je rekao da sindikat traži povećanje plata nakon što su poslodavci odobrili njihov rast od samo tri odsto u trenutku kad je inflacija dvocifrena.

U Britaniji je prošlog meseca otpočeo najveći talas štrajkova u poslednjih nekoliko decenija u brojnim sektorima, uključujući zdravstvo, železnicu i pogranične službe, a radnici traže povećanje plata u skladu sa inflacijom koja je na 40-godišnjem maksimumu i u novembru je iznosila 10,7%.

Britanska vlada je saopštila da bi povećanje plata u skladu sa rastom inflacije samo podstaklo dalje povećanje cena i kamata na otplatu hipoteka.

Autor: redportal.rs