Reč je o akademskoj, a ne vojnoj razmeni, tvrdi oficir

Oficir tajvanskih ratnih vazduhoplovnih snaga Vu Bongjeng izjavio je danas da je pohađao šestomesečni program za visoke zvaničnike NATO u Italiji 2021, i rekao kako je to primer retke saradnje između vojske tog ostrva i NATO-a.

''Reč je o akademskoj, a ne o vojnoj razmeni'', rekao je Vu i dodao da su visoki zvaničnici ''bili zainteresovani za Tajvan. Moraju razumeti našu situaciju, kao i šta su naše sposobnosti'', prenosi Rojters.

Reagujući na pitanja o prisustvu oficira Vua na programu Alijanse, NATO je saopštio kako nema formalno partnerstvo sa Tajvanom.

''Institucije NATO, kao što su Odbrambeni koledž i NATO škola u Oberameragu godinama sarađuju sa pojedincima iz celog regiona, uključujući i one iz Tajpeja'', navodi se u saopštenju.

Tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je kako Vu nije prvi oficir kojeg je poslalo na Odbrambeni koledž. Rojters navodi da je u novom strateškom konceptu NATO dogovorenom u junu stoji kako Kina predstavlja izazov za ''interese, vrednosti i bezbednost'' Alijanse, kao i ekonomsku i vojnu silu koja je ''netransparentna u pogledu svoje strategije, namera i vojnog jačanja''.

Kako navodi britanska agencija, Kina je pojačala vojni, politički i ekonomski pritisak na ostrvo u poslednje tri godine, kako bi potvrdila svoj suverenitet nad tim ostrvom, koji Tajvan oštro odbacuje.

Autor: Tanjug / redportal.rs