Vojni zvaničnici su se suočili sa neočekivanim otporom među vojnicima prema obaveznoj vakcinaciji

Pentagon je ukinuo obaveznu vakcinaciju protiv COVID-19 za sve pripadnike oružanih snaga SAD koju je ranije uvela administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin naveo je juče u memorandumu da vojni vrh i dalje podstiče sve pripadnike oružanih snaga da se vakcinišu i prime dodatne doze, ali da više neće otpuštati one koji to odbijaju iz verskih, administrativnih ili medicinskih razloga, prenosi Rojters. Bajden je u avgustu 2021. naredio da se svih 1,3 miliona aktivnih pripadnika oružanih snaga SAD vakciniše protiv - COVID-19 , uz protivljenje republikanaca.

Vojni zvaničnici su se suočili sa neočekivanim otporom među vojnicima prema obaveznoj vakcinaciji, a republikanci su tražili da Bajden povuče naredbu kao deo kompromisa tokom usvajanja Zakon o nacionalnoj obrani (NDAA) za fiskalnu 2023.godinu koji je američki predsednik potpisao u decembru.

Prema podacima Ministarstva odbrane, 3.717 marinaca, 1.816 vojnika i 2.064 mornara otpušteno je od tada zbog odbijanja da se vakciniše.

Autor: Tanjug

#Pentagon

#SAD

#vakcinacija