Zvanična Moskva je obećala da će zabraniti isporuke nafte zemljama koje se pridržavaju nametnutog ograničenja cena ruske nafte

Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da je ograničenje cena ruske nafte koje su zapadne zemlje uvele u decembru ograničilo zaradu Rusije.

Prema njenim rečima, tom merom je očigledno ispunjen cilj da se ruska nafta zadrži na tržištu, a da se istovremeno ograniči zarada Rusije.

- Iako je gornja granica cena sirove nafte na snazi tek oko mesec dana, već smo videli napredak ka ispunjenju cilja. Visoki ruski zvaničnici priznali su da je ograničavanje cene ruske nafte smanjilo prihode Rusije od prodaje energije - rekla je Jelen na sastanku sa kanadskom ministarkom finansija Kristijom Friland.

Ograničenje cena sirove nafte i zabranu korišćenja pomorskog osiguranja od strane zapadnih osiguravajućih kompanija uvele su 5. decembra zemlje članice G7.

Jelen je istakla da su energetska tržišta i dalje dobro snabdevena uprkos ograničenju cene ruske nafte i zabrani uvoza sirove nafte iz Rusije koju je uvela EU.

Zvanična Moskva je obećala da će zabraniti isporuke nafte zemljama koje se pridržavaju nametnutog ograničenja cena ruske nafte.

Autor: redportal.rs