Belgijanac je kažnjen i sa milion dolara i 2,5 godine zatvora zbog pranja novca

Iran je iza zatvorenih vrata osudio belgijskog humanitarnog radnika na 40 godina zatvora i 74 udarca bičem pod optužbom za špijunažu, javili su danas državni mediji.

Na sajtu iranskog pravosudnog sistema navodi se da je Revolucionarni sud osudio 41-godišnjeg Olivijea Vandekasla na 12,5 godina zatvora zbog špijunaže, 12,5 godina zbog saradnje sa neprijateljskim vladama i 12,5 godina za pranje novca.

Belgijanac je kažnjen i sa milion dolara i 2,5 godine zatvora zbog pranja novca.

Još nema reči o tome da li su optužbe povezane sa antivladinim protestima koji su potresali Iran u poslednja četiri meseca, a za koje iranske vlasti okrivljuju strane sile. Protesti su počeli nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra, nakon što ju je u Teheranu uhapsila moralna policija zbog navodnog kršenja strogih pravila oblačenja.

Od tada je 14 ljudi osuđeno na smrt u vezi sa protestima, a brojni stranci i dvojni državljani su uhapšeni i često im se sudi bez odgovarajućeg procesa, kažu grupe za ljudska prava.

Prema iranskom zakonu, Vandecastele može biti pušten na slobodu nakon 12,5 godina. Na sajtu pravosuđa se navodi da se na presude može uložiti žalba.

Belgijančeva porodica saopštila je prošlog meseca da je on već mesecima u pritvoru u iranskom zatvoru i da štrajkuje glađu. Rekli su da mu je uskraćen pristup advokatu po svom izboru i da pati od ozbiljnih zdravstvenih problema.

Belgija je pozvala svoje građane da napuste Iran, upozoravajući ih da se suočavaju sa rizikom od proizvoljnog hapšenja ili nepravednog suđenja

Autor: redportal.rs

#Belgijanac

#Iran

#zatvor