SAD pripremaju slanje novih oklopnih sistema kao pripremu za rusku prolećnu ofanzivu

Američko ministarstvo odbrane ozbiljno razmišlja o početku dostavljanja oklopnih vozila klase STRYKER u Ukrajinu kao deo novog paketa vojne pomoći.

Sudeći prema neimenovanom izvoru iz Pentagona, SAD još nisu donele konačnu odluku. Sledeći paket kao i njegova sadržina, će biti objavljeni kasnije sledeće nedelje nevezano od toga da li će se u njemu naći nova oklopna vozila.

Sistemi STRYKER će se dostavljati Ukrajini sa nadom da će joj pomoći da se izbori sa nastupajućom prolećnom ofanzivom Rusije. STRYKER osmotočkaši nude idealan balans između mobilnosti, posebno po teškom terenu, vatrene moći tenka i zaštite koju nudi pešadijsko oklopno vozilo.

Kako se navodi u izveštaju:

Ukrajini su preko potrebni oklopni transporteri a to je ono što mi, kao i druge zemlje, imamo u inventaru. Nije dobar kao Bredli za borbu protiv tenkova, ali je dobar u zaštiti pešadije i omogućiće im da se približe blizu i započnu borbu.

STRYKERvozila, koja dolaze u najrazličitijim varijantama, proizvodi za američku armiju General Dynamics Land System, se koriste od 2002. godine i prošli su ceo irački rat.

Moguća dostava STRYKER oklopnih vozila dolazi nakon prošlonedeljne objave od strane SAD da se sprema nov paket pomoći za Ukrajinu, koji čini 50 BREDLI oklopnih vozila (tzv. "ubica tenkova"). Pored SAD, tu su i Nemačka i Francuska, koje šalju AMX-10 oklopna vozila i oklopne transportere MARDER.

Moskva je upozorila Zapad da pumpanje oružja u Ukrajinu neće proizvesti ništa do produžetak konflikta. Prošle nedelje, komentarišući dostavu BREDLI vozila Ukrajini, ruski ambasador u SAD Antonov je izjavio da SAD idu opasnim putem:

Svaka priča o samo "odbrambenom" naoružanju za Ukrajinu je već duže vreme apsurd.

Autor: redportal.rs