Posmatranje će biti moguće dobrim teleskopom, a možda i golim okom deo noći, ako ne bude previše mesečine i svetlosnog zagađen

Nedavno otkrivena kometa C/2022 E3 približiće se Suncu u narednim nedeljama po prvi put u 50.000 godina i možda će biti vidljiva golim okom krajem januara.

Mala kometa, sastavljena od stena i leda, prečnika oko jednog kilometra, otkrivena je u martu 2022. programom Zwicky Transient Facility (ZTF) pomoću teleskopa Samuel-Oshin u opservatoriji Palomar u Kaliforniji.

Otkriven je dok je prošla orbitu Jupitera, a sada ide ka Suncu i 12. januara će, prema proračunima astronoma, doći do njegovog perihela, najbliže tačke Suncu.

Kako se kometa približava Suncu, led u njenom jezgru se topi i pretvara u dugačak veo prašine koji reflektuje sunčevu svetlost. Taj sjajni veo će verovatno biti vidljiv sa Zemlje.

- Kometa će najsjajnije zasijati "kada bude najbliža Zemlji" - rekao je Tomas Prins, profesor fizike na Kalifornijskom tehnološkom institutu koji radi za program ZTF.

Izgled će i dalje biti manje spektakularan nego tokom tranzita komete Hale-Bopp iz 1997. ili Neveis-a 2020, koji su mnogo veći.

Posmatranje će biti moguće dobrim teleskopom, a možda i golim okom deo noći, ako ne bude previše mesečine i svetlosnog zagađenja.

Očekuje se da će najveća šansa biti vikend 21. i 22. januara, kao i sledeće nedelje. Tokom tog perioda, kometa će proći između Malog i Velikog medveda pre nego što uroni na južnu hemisferu i pomeri se u uglove Sunčevog sistema, koji je verovatno njena kolevka.

Prema proračunima astronoma, poslednji put ledeni posetilac bio je ovoliko blizu Sunca pre oko 50.000 godina.

Njen skori dolazak biće prilika za naučnike da bolje razumeju sastav komete, posebno zahvaljujući svemirskom teleskopu Džejms Veb.

Autor: redportal.rs