Nekoliko hiljada Bolsonarovih pristalica upalo danas u državne institucije

Državni sekretar SAD Entoni Blinken osudio je danas nerede u glavnom gradu Brazila, Braziliji, kada su pristalice bivšeg predsednika Žaira Bolsonara upale u predsedničku palatu, zgradu Kongresa i Vrhovni sud.

- Osuđujemo napade na vodeće brazilske institucije. Upotreba nasilja na demokratske institucije je neprihatljiva. Pridružujemo se predsedniku Luli u apelu da se momentalno okončaju ovakve akcije - naveo je Blinken na Tviteru.

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro naveo je na Tviteru da se solidariše sa Lulom i brazilskim narodom.

- Fašizam je rešio da udari. Desnica nije uspela da održi reč da neće napraviti nasilje. Predlažemo da se ojača međuamerički sistem ljudskih prava, ali smo u međuvremenu dobili parlamentarni udar, ili nasilni udar krajnje desnice - naveo je Petro.

I predsednik Argentine Alberto Fernandez osudio je nasilje, rekavši da je u Brazilu pokušan državni udar. Nekoliko hiljada Bolsonarovih pristalica upalo je danas u državne institucije, nezadovoljni jer smatraju da je njihov kandidat pokraden na izborima u oktobru prošle godine na kojim je pobedio Luiz Injasio Lula da Salva. Lula je na dužnost stupio 1. januara, a Bolsonaro se trenutno nalazi na Floridi.

Autor: Tanjug

#Argentina

#Brazil

#SAD

#kolumbija

#neredi