"Berlin ne sme da ignoriše međunarodni zakon"

Kako je naveo predsedavajući ruske Dume Vjačev Volodin, predložena konfiskacija ruske imovine i vlasništva i njihovo prebacivanje i stavljanje na raspolaganje Ukrajini može da stvori opasan presedan u Mešunarodnom zakonu.

Volodin je takođe naveo da je sama mero u potpunoj suprotnosti sa Međunarodnim zakonom i može dovesti do toga da se i druge zemlje povedu ovim presedanom.

Oni pokušavaju da uzmu svu rusku imovinu da bi obnovili Ukrajinu. To će započeti proces gde će sve zemlje ignorisati Međunarodni zakon i činiti šta žele.

Volodin je i dodao, posebno se obraćajući Berlinu:

Nemačko rukovodstvo treba da se priseti iz istorije svoje zemlje kako su se završavali pokušaji da se otme tuđa imovina.

On je takođe i jasno izneo da će Ruska Federacija imati puno pravo da preduzme iste korake:

Mi sada živimo u drugačijoj realnosti, ne samo u odnosu UN povelju, več i u onoj koja je bazirana na presedanima. Ne smeju postojati unilateralne odluke, ista pravila moraju važiti za sve. To se isto odnosi i na konfiskaciju novca i imovine. Onog trena kada se donese takva odluka, imamo pravo da i sami preduzmemo iste korake prema imovini Nemačke i drugih zemalja.

Ideja o konfiskaciji ruske imovine da bi se obnovila Ukrajina je predmet diskusije i u okviru EU već duže vreme. Prema poslednjem izveštaju Bloomberg, Berlin je ubrzao razgovore koji se tiču ovog veoma kotraverznog poteza i predlaže da se konfiskacija obavi selektivno - tj. da se konfiskuje imovina samo onih Rusa koji su direktno umešani u rat u Ukrajini.

Međutim, mišljenja su različita u okviru same nemačke vlade po pitanju koje mere bi trebalo implementirati a koje ne. Ovakav selektivan pristup bi bilo teško implementirati, jer će biti potrebne godine da se svaki slučaj provuče kroz sve nadležne sudove i potom odluka implementira.

Od početka rata u Ukrajini, Zapad je zamrzao oko 300 milijardi dolara imovine koja pripada Ruskoj centralnoj banci i milijarde dolara koji pripadaju ruskim kompanijama i biznismenima.

Autor: redportal.rs