Štrajkovi će se smatrati nezakonitim ako sindikati odbiju da pruže "minimalni nivo usluga", rekao je novi izvor iz vlade

Britanski premijer Riši Sunak će u četvrtak objaviti zakon za primenu „minimalnih nivoa usluga“ u cilju sprečavanja štrajkova, piše Tajms.

Zakon će pokrivati šest sektora, uključujući zdravstvo, železnicu, obrazovanje, vatrogastvo i bezbednost granica, i zahtevaće od nekih članova sindikata da nastave da rade tokom štrajkova kako bi zadržali "minimalni nivo" usluge.

Britanija se ove zime suočava sa talasom industrijskih akcija i štrajkova koji su paralisali različite sektore, uključujući železničku mrežu i zdravstveni sektor, zbog rastuće inflacije i dugoročno stagnirajućeg rasta plata, prenosi Rojters.

Štrajkovi će se smatrati nezakonitim ako sindikati odbiju da pruže "minimalni nivo usluga", rekao je novi izvor iz vlade. Prema vladinim planovima da ograniči pravo na štrajk, poslodavci će moći da tuže sindikate i otpuštaju osoblje, dodaje se. Kabinet premijera nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar.

Najavljujući planove za uvođenje zakona protiv štrajka, Sunak je prošlog meseca rekao za Dejli mejl da će taj potez zaštititi živote ljudi i minimizirati poremećaje u njihovim životima.

Autor: redportal.rs