Dvojica lidera su ponovo potvrdili da će njihove zemlje poštovati suverenitet i teritorijalni integritet jedne druge

Kina i Filipini zajednički su danas saopštili da će uspostaviti direktan komunikacioni kanal u Južnom kineskom moru između svojih ministarstava spoljnih poslova za mirno rešavanje sporova.

Zajedničko saopštenje, koje je sadržalo 14 sporazuma koji imaju za cilj ublažavanje bezbednosnih tenzija i jačanje ekonomske saradnje, dolazi u trenutku kada dve strane nastoje da poprave odnose zategnute nakon što su Filipini 2016. tražili arbitražnu presudu kojom su poništeni veliki zahtevi Kine u Južnom kineskom moru.

Filipini su ranije izrazili zabrinutost zbog kineskih građevinskih aktivnosti i brojnih kineskih brodova u spornim vodama Južnog kineskog mora, oblasti bogate naftom, gasom i ribom.

U zajedničkom saopštenju, objavljenom nakon što je predsednik Filipina Ferdinand Markos Jr. Na sastanku sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u Pekingu u sredu, dvojica lidera su ponovo potvrdili da će njihove zemlje poštovati suverenitet i teritorijalni integritet jedne druge.

Dve strane su se složile da nastave razgovore o istraživanju nafte i gasa u Južnom kineskom moru i razgovaraju o saradnji u drugim oblastima, kao što su solarna energija, vetar, električna vozila i nuklearna energija.

Obalske straže dve zemlje takođe će se sastati "što je pre moguće" kako bi razgovarali o "pragmatičnoj saradnji".

Autor: redportal.rs

#filipini

#kina

#saradnja