Eko navosi da od oktobra nema odgovora od belgijskih finansijskih institucija

Banka Sankt Peterburg odlučila je da tuži Belgiju, zbog oko 110 miliona dolara koje je ta zemlja blokirala na računima Euroclear-a, navodeći da banka nema nikakve veze sa vlastima u Rusiji i da zato ne bi trebalo da trpi evropske sankcije, preneo je danas belgijski ekonomski list Eko.

Zastupnik Banke Sankt Peterburg kaže za list da ruski preduzetnici imaju akcije na NSD računima u Euroclear-u i da je sve zamrznuto čak i ako preduzetnici nemaju nikakve veze sa sankcionisanim režimom.

Foto: my-obzor.com/logo

Ova ruska banka je već tražila da se odmrznu akcije na računima NSD-a, ali u jednom od paketa sankcija Evropske unije od oktobra, Savet EU je doneo odluku koja onemogućava oslobađanje sredstava koja se drže ili deponuju kod NSD-a.

Eko navosi da od oktobra nema odgovora od belgijskih finansijskih institucija, zbog čega je Banka Sankt Peterburg odlučila da tuži belgijsku državu.

U devet paketa sankcija koje je Evropska unija usvojila protiv Rusije, nalazi se i zamrzavanje finansija ruskih zvaničnika i ljudi bliskih ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Cilj sankcija je da spreči Rusiju da finansira rat u Ukrajini.

Početkom juna na listu fizičkih i pravnih lica pogođenih ovim sankcijama dodat je Nacionalni depozit za poravnanje (NSD), ruska verzija belgijskog posrednika Euroclear.

Međutim, Banka Sankt Peterburg ima NSD račun otvoren kod Euroclear-a.

Euroclear je kompanija za finansijske usluge, specijalizovana za poravnanje transakcija sa hartijama od vrednosti, kao i za čuvanje i servisiranje imovine ovih hartija od vrednosti.

Belgijske institucije za sada se nisu oglasile povodom tužbe.

Autor: Tanjug

#Belgija

#Sankt Peterburg banka

#tužila