U poslednjem udaru poginulo na desetine ruskih vojnika

Kako je naveo Kiril Bogdanov, načelnik obaveštajne službe Ukrajine, biće novih udara duboko u teritoriji Ruske Federacije. Međutim, on niti je preuzeo niti negirao odgovornost za skorašnje napade na ruska vojna postrojenja.

Kako je izjavio u zapadnim medijima, kada je direktno upitan da li Ukrajina stoji iza napada, odgovorio je:

Ne mogu trenutno da vam odgovorim na to pitanje. Tek nakon kraja ovog rata ću, iako mi je drago da je do udara došlo.

U proteklih nekoliko nedelja, Ruska Federacija je više puta optužila Ukrajinu da vrši napade na vojne ciljeve unutar teritorije Rusije. Prošle nedelje rusko Ministarstvo odbrane je optužilo Kijev za pokušaj napada dronom na Engles aerodrom u regionu Saratov na kome se nalaze strateški bombarderi ruske avijacije. PVO je oborio dron, ali su olupina kao i fragmenti drona ubili tri vojnika.

Bogdanov je dalje nastavio razgovor predviđajući nove udare po ruskim ciljevima. Kako je naveo, ti udari će biti sve dublje i dublje unutar teritorije, posebno naglašavajući da će biti ciljan Krim.

Kako je izjavio, poluostrvo je deo Ukrajine, i da Ukrajina ima pravo da koristi bilo koje oružje na svojoj teritoriji.

Pored navedeneg, javno se zahvalio SAD za pružanje podrške Ukrajini, apelujući na Belu kuću da se drži zacrtanog kursa i da će rezulatati biti neizbežni. Kako je naveo:

Svaki poreski obveznik u Sjedinjenim Američkim Državama će uskoro svojim očima moći da vidi rezultate i na šta je i poslednji cent njihovog novca od poreza potrošen.

Nešto posle ponoći 1. januara ukrajinske snage su iskoristile HIMARS raketni sistem kojim su pogodile privremeni smeštaj mobilisanih vojnika Ruske Federacije u Makejevci. Udar je, prema MInistarstvu odbrane Rusije, ubio 89 vojnika, dok ukrajinska strana tvrdi da je poginulo oko 400 ruskih vojnika dok je preko 300 ranjeno.

Autor: redportal.rs