Prema podacima organizacije, 2022. godine policija je ubijala 3,2 osobe dnevno

Američka policija je prošle godine ubila najviše ljudi u modernoj istoriji zemlje, prema neprofitnoj organizaciji koja prati i objavljuje podatke o smrtonosnom policijskom nasilju od 2013. godine.

Podaci organizacije Mapping Police Violence za 2022. godinu pokazali su da su policajci ubili čak 1.176 ljudi, što je najveći broj koji je organizacija ikada zabeležila. Samjuel Sinjangve, kreator projekta, rekao je da ta brojka uključuje sve one koji su ubijeni od strane policije, vatrenim oružjem ili drugim sredstvima.

Prema podacima organizacije, 2022. godine policija je ubijala 3,2 osobe dnevno, a tokom cele godine bilo je samo 12 dana u kojima nije prijavljen kobni susret sa policijom.

Više od trećine žrtava ubijeno je tokom rutinskih zaustavljanja saobraćaja, provera mentalnog zdravlja i dobrobiti ili drugih nenasilnih krivičnih dela. Sva tri uzroka policijske akcije su ciljana na reformu u nekoliko država, jer se pokazalo da su smrtonosna za civile, posebno one koji nisu belci.

Podaci organizacije pokazuju da su crnci činili neproporcionalno veliki udeo policijskih žrtava prošle godine, sa 24% poginulih, iako čine nešto više od 13 odsto stanovništva. Jedna od tri osobe koje je ubila policija bežalo je od policije u trenutku smrti, a crnci, Hispanoamerikanci, Indijanci i stanovnici pacifičkih ostrva imaju 5 do 8 procenata veću verovatnoću da će biti ubijeni dok beže ili voze nego belci.

Najalarmantniji podatak je broj policajaca koji su odgovorni za ubistva. Iako su neki od najzanimljivijih slučajeva policijske brutalnosti rezultirali osudama u poslednjih nekoliko godina, uključujući onaj protiv Dereka Šovina 2021. godine, još uvek nema pravnih posledica za većinu policajaca. Prema podacima, 98,1% policijskih službenika odgovornih za smrt građana u periodu od 2013. do 2022. godine nije se suočilo sa krivičnim prijavama. Manje od 0,3% policajaca je osuđeno.

Pet policijskih uprava u zemlji sa najviše fatalnih incidenata nalazi se u nekim od najgušće naseljenih gradova. Policijska uprava Los Anđelesa je na vrhu liste sa 15 ubistava prošle godine, a slede Policijska uprava Hjustona sa 14 i Policijska uprava Njujorka sa 13. Pripadnici Policijske uprave Albukerkija i Finiksa ubili su 11, odnosno 10 osoba.

Iako je 2022. bila rekordna godina, podaci pokazuju da je policijsko nasilje u porastu širom zemlje od 2019. godine. Prošle godine policija je ubila 1.140 ljudi, samo pet smrtnih slučajeva manje od prethodnog rekorda postavljenog 2018.

Autor: redportal.rs