To je pad od preko 45 posto u odnosu na 185,1 milijardi kubnih metara gasa izvezenih 2021. godine

Izvoz ruskog gasa u Evropu putem gasovoda pao je u 2022. na najniži nivo u postsovjetskom periodu, pošto je najveći kupac smanjio uvoz zbog sukoba u Ukrajini, i jer je glavni gasovod oštećen u eksplozijama, pokazuju podaci Gasproma i računica Rojtersa.

Glavni izvršni direktor Gasproma Aleksej Miler je izjavio da će izvoz van teritorija bivšeg Sovjetskog Saveza ove godine dostići 100,9 milijardi kubnih metara gasa, saopštila je kompanija.

Foto: Evropska komisija/NZ

Britanska agencija napominje da ta količina uključuje i izvoz u Kinu preko gasovoda Snaga Sibira, preko kojeg je Gasprom prošle godine isporučio 10,39 milijardi kubnih metara gasa.

To je pad od preko 45 posto u odnosu na 185,1 milijardi kubnih metara gasa izvezenih 2021. godine i jedan je od najnižih od raspada sovjetske države 1991, navodi Rojters.

Gaspromov prethodni postsovjetski najniži nivo izvoza, koji kompanija definiše kao prodaju gasa u daleko inostranstvo, bio je 1995. godine i iznosio je 117,4 milijardi kubnih metara, prema podacima Gasprom Eksporta.

Ruski direktni izvoz gasa u Nemačku zaustavljen je u septembru nakon eksplozija na gasovodima Severni tok u Baltičkom moru. Istražitelji Švedske i Danske su zaključili da su četiri curenja na Severnom toku 1 i 2 prouzrokovana eksplozijama, ali nisu naveli ko bi mogao biti odgovoran.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nazvao je akcident činom sabotaže.
Izvoz ruskog gasa preko gasovoda Severni tok 1 iznosio je 2021. godine rekordnih 59,2 milijarde kubnih metara.

Foto: EPA-EFE

Rusija, u međuvremenu, povećava prodaju tečnog prirodnog gasa (LNG) iz mora, zahvaljujući uglavnom fabrici Jamal LNG na Arktiku, koju vodi Novatek. Prema Rostatu, ruska proizvodnja LNG-a porasla je za skoro 10 posto u periodu januar-novembar na 29,7 miliona tona.

Rusija je uspela da nadoknadi manji izvoz gasa u Evropu kroz rast cena energenata, pri čemu su njeni budžetski prihodi od nafte i gasa skočili za više od trećine u periodu januar-oktobar 2022.

Gasprom je takođe saopštio da se njegova proizvodnja gasa u 2022. procenjuje na 412,6 milijardi kubnih metara. Godinu dana ranije, proizvodnja je dostigla 13-godišnji maksimum od 514,8 milijardi kubika gasa.

Autor: Tanjug

#aleksej miler

#gasprom

#izvoz ruskog gasa

#jens stoltenberg

#najniži nivo

#postsovjetski period