Drosten smatra da je uspešna vakcinacija u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama razlog za prestanak pandemije

Pandemija koronavirusa može se smatrati završenom, a COVID-19 je sada endemska bolest, zaključio je vodeći nemački virolog Kristijan Drosten. Istovremeno, ministar pravde Marko Bušman pozvao je na ukidanje poslednjih Covid mera.

- Prolazimo kroz prvi endemski talas korona virusa ove zime. Po mojoj proceni, pandemija je završena. Posle ove zime, imunitet stanovništva biće toliko širok i elastičan da će virus imati male šanse tokom leta - rekao je Drosten, šef odeljenja virologije u Univerzitetskoj bolnici Charite u Berlinu.

A dr Kristijan Karajanidis, koji je i član saveta stručnjaka za COVID-19, smatra da bi pandemija trebalo da bude gotova posle ove zime.

- Iako su jedna ili dve manje epidemije COVID-19 i dalje moguće, imunitet stanovništva je solidan i značajno je manje pacijenata sa Covid-om na intenzivnoj nezi - kaže Karajanidis.

Drosten smatra da je uspešna vakcinacija u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama razlog za prestanak pandemije, što nije slučaj u Kini, gde je trenutno veliko širenje virusa.

Nemačka je već ukinula većinu mera protiv korone, ali ostaje obaveza nošenja maske u javnom prevozu i zdravstvenim ustanovama.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Nemački stručnjaci

#pandemija