Moskva bi tek bila pozvana nakon što bi se suočila sa Međunarodnim sudom

Kijev je predložio da se održi tz. Mirovni samit do kraja Februara da bi se obeležila godišnjica početka sukoba u zemlji. Inicijativu je objavio ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

U intervjuu objavljenom u ponedeljak, Kuleba je priznao da iako će Ukrajina učiniti sve što je u njenoj moći da pobedi u konfliktu sa Ruskom federacijom, i da završi rat 2023. godine. Dodao je da će diplomatija u tom naporu imati važnu ulogu.

Svaki rat se završava diplomatijom. Svaki rat se završava kao rezultat poteza koji su činjeni na bojnom polji kao i za pregovaračkim stolom.

Kada je upitan o tome da li bi Ruska Federacija trebala da bude deo ovog samita, Kuleba je insistirao da Moskva mora prvo da se suoči sa Međunarodnim sudom i da bude gonjena za sve svoje zločine. Takođe je odbacio sve pozive za pregovore predsednika Rusije Vladimira Putina, ukazujući da sve što Rusija čini na bojnom polju pokazuje da Moskva nije spremna na bilo kakve razgovore.

Ministar je dodao da je UN najbolje mesto za održavanje ovog samita, jer nije u pitanju "činjenje usluge određenoj zemlji". Takođe, predložio je i Sekretara UN Antonija Gutijereša kao medijatora na događaju.

Pokazao se kao efikasan medijator i odličan pregovarač, i najvažnije, kao čovek principa i integriteta. Tako da bismo mi rado prihvatili njegovo aktivno učešće.
pročitajte još

Goreo STAN U CENTRU

Autor: redportal.rs

#Godišnjica rata

#Međunarodni sud

#Ruske Federacije

#Samit

#UN

#UN mir

#Ukrajina

#bez rusije

#februar

#ministar spoljnih poslova

#mir

#osuda

#rusija