Indija je zauzela neutralan stav u sukobu i održava veze i sa Rusijom i sa Zapadom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je podršku Indije u primeni mirovne formule za okončanje rata u Ukrajini nakon telefonskog razgovora sa indijskim premijerom Narendrom Modijem.

Zelenski je rekao da je iskoristio priliku da objavi svoj mirovni plan.

- Sada računam na učešće Indije u njegovoj primeni - tvitovao je ukrajinski predsednik, zahvalivši Modiju na humanitarnoj pomoći i podršci Indije u UN.

Svoju "formulu" namerava da predstavi na samitu mira. Kijev zahteva potpuno povlačenje ruskih snaga sa ukrajinske teritorije kao preduslov za održavanje samita.

Indija je zauzela neutralan stav u sukobu i održava veze i sa Rusijom i sa Zapadom. Zemlja ne podržava ekonomske sankcije Rusiji i poziva na dijalog između zaraćenih strana.

Nju Delhi nastavlja da uvozi relativno jeftinu rusku naftu i u velikoj meri zavisi od Rusije u pogledu vojnih zaliha. Indija trenutno predsedava G20.

- Modi je objasnio glavne prioritete indijskog predsedavanja G20, uključujući isticanje zabrinutosti zemalja u razvoju u pogledu bezbednosti hrane i energije - saopštio je njegov kabinet nakon telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom.

Autor: redportal.rs

#Indija

#Zelenski

#mir