Pronađena 2 nova minerala, dosad neviđena na Zemlji. 🌠

U Africi je pao meteorit težak 15 tona, a u njemu su pronađena 2 nova minerala koji nikada nisu viđeni na Zemlji.

Minerali potiču iz komada meteorita od 70 grama koji je otkriven u Somaliji 2020. godine i 9. je po veličini meteorit ikada pronađen, navodi se u saopštenju Univerziteta Alberta.

Dok je ispitivao uzorke primetio je da neki delovi nisu mogli da se identifikuju mikroskopom. Zatim je zatražio savet od Endrua Lokoka, šefa univerzitetske laboratorije za elektronske mikrosonde, koji ima iskustva u analizi novih minerala, prenosi RTS pisanje CNN-a.

Foto: Twitter.com/@ScienceAcumen / @TowerFasteners

Prvog dana kada je uradio neke analize, rekao je "imate najmanje 2 nova minerala unutra".

- To je bilo fantastično! Uglavnom je potrebno mnogo više posla oko toga da se sa sigurnošću kaže da imamo novi mineral - rekao je profesor Herd, sa univerzitetskog odeljenja za nauke o Zemlji i atmosferi.

Ime jednog minerala je elalit i potiče od samog svemirskog objekta, koji se naziva meteorit El Ali pošto je pronađen u blizini grada El Ali u centralnoj Somaliji. Herd je drugi mineral nazvao elkinstantonit po Lindi Elkins-Tanton, potpredsednici Interplanetarne inicijative Univerziteta Arizona.

Foto: Twitter.com/@ScienceAcumen / @TowerFasteners

Ona je takođe redovni profesor u Školi za istraživanje Zemlje i svemira tog univerziteta i glavni istraživač Nasine predstojeće Psihe misije.

- Lindi je mnogo radila na tome da otkrije kako se formiraju jezgra planeta, kako se formiraju jezgra od gvožđa nikla, a najbliži analog koji imamo su gvozdeni meteoriti. Imalo je smisla nazvati mineral po njoj i tako prepoznati njen doprinos nauci - rekao je Herd.

pročitajte još

Goreo STAN U CENTRU

Autor: redportal.rs

#Minerali

#meteortit

#zemlja