Investitorima su to shvatili kao signal da mere Federalnih rezervi u borbi protiv inflacije imaju samo ograničen uticaj

Indeksi NJujorške berze su snažno pali u četvrtak nakon što je objavljeno da je američka ekonomija zabeležila u trećem kvartalu mnogo veći rast nego što je ranije procenjeno.

To je investitorima signal da mere Federalnih rezervi za hlađenje ekonomije u borbi protiv inflacije imaju samo ograničen uticaj, izveštava tv stanica Si-En-En (CNN).

Konačni podaci Ministarstva trgovine SAD pokazali su da je bruto domaći proizvod (BDP), najšira mera američke ekonomije, porastao po godišnjoj stopi od 3,2 odsto u periodu jul-septembar.

To je iznad preliminarne procene rasta od 2,9 odsto objavljene pre mesec dana.

Ekonomisti, koje je anketirala kompanija za prikupljanje i distribuciju finansijskih informacija Refinitiv, predviđali su da će pokazatelj rasta ostati nepromenjen u odnosu na preliminarni podatak.

U izveštaju ministarstva se navodi da je veći rast od očekivanog posledica povećanja izvoza i privatne potrošnje, mada je njihov doprinos BDP-u delimično umanjio pad potrošnje na nove stambene jedinice.

Saopštenje Ministarstva trgovine je izazvalo pad akcija na Volstritu zbog straha da bi jači rast BDP-a od predviđenog mogao da podstakne FED da nastavi da podiže ključnu kamatu u 2023. više od očekivanja.

Akcije su zakljućile trgovanje na negativnoj teritoriji, pri čemu je industrijski indeks Dau DŽons izgubio skoro 350 poena ili 1,1 odsto, S&P 500 je pao za 1,5 procenata, a tehnološki indeks Nasdak za 2,2 posto.

- Podaci širom privrednih sektora su jači, i ako postoji nešto što FED ovih dana ne bi želeo da vidi – to su bolji podaci od očekivanih - kaže za CNN Pol Hiki iz Bespouke Investment grupe.

FED je tokom cele godine podizao kamatne stope kako bi ohladio potražnju za robom i uslugama i smanjio inflaciju.

Prema poslednjim pokazatejima, inflacija u SAD je počela da se hladi, ali je ekonomija ostala snažna. Neka istraživanja objavljena ove nedelje ukazuju na to da više kamate FED-a ne usporavaju potrošnju preduzeća ili potrošača.

Privatna potrošnja učestvuje sa više od dve trećine u ekonomskoj aktivnosti zemlje.

Nedavna anketa sprovedena među finansijskim direktorima kompanija pokazala je da trenutni nivo kamatnih stopa nije uticao na njihove planove potrošnje. Takođe, poverenje potrošača se poboljšalo u decembru, dostigavši najviši nivo od aprila, prema istraživanju Konferens Borda.

Pored toga, poslodavci su nastavili da zapošljavaju istorijski jakim tempom, mada su se povećala i otpuštanja u nekim industrijama, posebno u tehnološkoj.

Trenutna prognoza ekonomista je da će rast u tekućem tromesečju znatno usporiti i iznositi 2,4 procenta. Ekonomisti već duže vreme strahuju da bi mere FED-a mogle da gurnu američku ekonomiju u recesiju sledeće godine, napominje CNN.

Autor: Tanjug

#Rast bdp

#Vol Strit

#Wall Street

#pad akcija